Anders kan én mag

Anders kan én magNog steeds denken veel mensen bij het regelen van een uitvaart aan een condoleance in het rouwcentrum of in het crematorium. Aan het wegbrengen van hun dierbare in een zwarte, witte of grijze mercedes en aan de afscheidsviering in de aula van datzelfde rouwcentrum of van het crematorium. De koffietafel wordt daar dan vaak ook gehouden.

Met dit beeld en de volgorde is helemaal niets mis. Als dit bij jouw dierbare en bij jou past dan geven we zijn uitvaart zo vorm. Maar als je denkt dat je de afscheidsweek juist op een andere manier wilt invullen dan kan én mag dat ook. Wettelijk mag (bijna) alles! Wel zijn we op dit moment beperkt door COVID-19 (corona). Zo is er een maximum aantal mensen dat uitgenodigd mag worden voor een condoleance en voor de Dag van de Uitvaart. Wat mag en kan heeft o.a. te maken met de keuze voor de locatie(s) van deze momenten van afscheid nemen.

Omhulsel

Een voorbeeld van anders kan én mag is de 'kist'. Hield jouw dierbare niet van harde materialen zoals hout? Dan kun je er voor kiezen om hem in een ander omhulsel te leggen. Bijvoorbeeld in een wade of in zijn lievelingssprei. Een andere optie is om hem in een kist te leggen gemaakt van zachter materiaal. Het enige wat de wet namelijk zegt over het omhulsel is dat deze iemand bij begraven of cremeren volledig moet bedekken.

Waarom niet buiten?

Sommige mensen zijn altijd buiten. Weer of geen weer. Bijvoorbeeld omdat ze voor hun werk de elementen moeten trotseren of omdat ze houden van de natuur. Herken jij jezelf of jouw dierbare hierin? Weet dat je ook buiten afscheid mag nemen.

Tot op de 6de werkdag

Iemand begraven of cremeren mag vanaf 36 uur na het moment van overlijden. Maar dat hoeft niet. Tegenwoordig moet iemand uiterlijk op de 6de werkdag na zijn overlijden naar zijn laatste rustplaats worden gebracht. Het tellen van deze 6 dagen begint op de dag na de dag van overlijden.